Immuunsysteem

Volgens de Functionele Geneeskunde denken en werken wij vanuit het immuunsysteem. Veel aandoeningen hebben een multisysteem-oorsprong: meerdere factoren dragen bij aan het ontstaan van klachten. Daarom is het essentieel om de onderliggende oorzaken op te sporen en een brede, systemische aanpak te hanteren.

Een goede vergelijking is een voetbalwedstrijd: het draait om het hele team. Alleen goede spitsen zijn niet genoeg; een sterk middenveld en een solide verdediging zijn net zo cruciaal.

Vertaald naar onze aanpak werkt het als volgt:

  • De verdediging wordt gevormd door de darmgezondheid; 80% van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen.
  • Het middenveld bestaat uit een goed detox-protocol voor effectieve ontgifting.
  • De aanval richt zich op antimicrobiële middelen voor het bestrijden van bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

De eerste stap in het ondersteunen van het immuunsysteem is het analyseren van de darmwerking. Dit gebeurt door middel van voedselovergevoeligheidstesten en een darmmicrobioomtest. Op basis van de laboratoriumresultaten wordt de darmgezondheid hersteld, onder andere door het aanpakken van leaky gut (een verhoogde darmpermeabiliteit). Dit gebeurt met een tijdelijk dieet en een gerichte darmbehandeling met probiotica en andere specifieke middelen.

Daarnaast kunnen specifieke immuunondersteunende stoffen worden ingezet bij aandoeningen waarbij het immuunsysteem onder druk staat, zoals de ziekte van Lyme, postviraal syndroom (bijvoorbeeld reactivatie van de ziekte van Pfeiffer) of long-Covid.

Denk hierbij aan stoffen zoals transferfactoren, die het immuunsysteem activeren en optimaliseren. Met deze aanpak stimuleren we het zelfgenezend vermogen van het lichaam.