Opstellen behandelplan
Wanneer de uitslagen van de laboratoriumonderzoeken binnen zijn, wordt er een afspraak gepland voor het bespreken van de uitslagen en tevens voor het bepalen van het behandelplan. Doorgaans is dit 4 - 7 weken na afname van de onderzoeken. De arts bespreekt de uitslagen van de onderzoeken uitvoerig. Hij maakt inzichtelijk waar de aandachtsgebieden zitten. Samen met de informatie uit de intake en de uitslagen van de onderzoeken komt de arts tot een advies en het hierbij behorende behandelplan.
Behandelplan in fases
Het behandelplan wordt altijd gefaseerd uitgevoerd. Per cliënt wordt gekeken wat op dat moment nodig is. Dit is te vergelijken met het bouwen van een huis: je start eerst met de heipalen, vervolgens wordt de vloer aangebracht daarna komen de muren en als laatste wordt het dak erop gebouwd. Zo werkt het ook met het behandelplan. Alles wordt gefaseerd ingevoerd, afhankelijk van de symptomen en de laboratoriumuitslagen.
Een behandelplan bestaat uit de volgende onderdelen:
Fase 1 | Darmweerstandversterking en voedingsadvies |
Fase 2 | Ontgifting van afvalstoffen / zware metalen / toxische stoffen |
Fase 3 | Immuunsysteemversterking |
Fase 4 | Antibacteriële en antivirale aanpak indien er sprake is van een belasting van bacteriën en virussen |
Dit wordt bereikt doormiddel van één of meerdere behandelmethoden:
-
Leefstijl- en gezondheidsadvies
Verbeteren van de leefstijlgewoonten is belangrijk om de gezondheid te bevorderen. Hierbij moet gedacht worden aan adviezen op het gebied van BRAVO:
Bewegen - Roken - Alcohol - Voeding (zie dieetadvies) - Ontspanning
-
Dieetadvies indien er sprake is van voedselovergevoeligheid
Naar aanleiding van de gezondheidsscan volgt er een dieetadvies gebaseerd op de meting van de fysiologie. Daarnaast kan bloedonderzoek naar voedingsovergevoeligheid een dieet opleveren waarbij deze voedingsmiddelen voor een bepaalde periode moeten worden gemeden. Om een passend dieet op te maken is een persoonlijk advies bij een orthomoleculair diëtist mogelijk. Zij kan op basis van haar deskundigheid een dieetplan opstellen waarbij rekening wordt gehouden met uw persoonlijke leefomstandigheden en leefomgeving. Met dit advies kunt u meteen praktisch aan de slag. Zo komt uw gezondheid weer een stap vooruit. Voor meer informatie verwijzen u naar: www.orthomoleculairdietisten.nl
-
Orthomoleculaire voedingssupplementen
Om de gezondheid te bevorderen kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden. Ook kunnen wij fytotherapeutische middelen voorschrijven. Dit zijn middelen uit planten en kruiden.
Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat onze arts of therapeute op de hoogte is welke reguliere middelen u gebruikt. Indien nodig kan de apotheker met wie wij samenwerken de interactie tussen uw reguliere medicatie met de voorgeschreven voedingssupplementen checken.
-
Reguliere medicatie (zoals een recept voor antibiotica of anti-candidamiddel)